Chińska wiza – poradnik praktyczny

Poradnik ten napisałem dla każdego, kto myśli o uzyskaniu wizy turystycznej do ChRLD i nie zamierza przy tym korzystać z agencji turystycznych.

Uzyskanie wizy turystycznej (kategoria L) do Chin nie jest skomplikowane. Wystarczy, że przedstawi się konsulowi to, co chce zobaczyć.

Swoją wizę wyrabiałem w konsulacie w Luang Prabang w Laosie. Dementuję tym samym plotki i informację, które można znaleźć na różnych forach, że nie jest możliwe uzyskanie tam wizy i konieczna jest wizyta w ambasadzie. Jest to o tyle kłopotliwe, że ambasada ChRLD w Laosie znajduje się w Wientianie, czyli miejscu gdzie zacząłem swoją przygodę w tym państwie.
W Polsce ambasada Chin znajduje się w Warszawie, ul. Bonifracka 1. Jest ona czynna w poniedziałki, środy oraz czwartki w godzinach 9:00-11:00.

Można starać się o wizę wielokrotnego wjazdu (gdy planujemy wyjazd do Makau czy Hongkongu). Należy jednak liczyć się z wyższymi kosztami i większym stosem dokumentów (każde planowane przekroczenie granicy oraz nocleg musi być poparty odpowiednim dokumentem). Wizy turystyczne jednokrotnego wjazdu wydawane są z reguły na 30 dni; wielokrotnego wjazdu – każdy wjazd na 30 dni.  Otrzymana przez nas wiza posiada tzw. okres ważności (3 miesiące od daty wydania). Należy przekroczyć granicę Chin przed jego upływem. Data stempla z urzędu celnego na granicy rozpoczyna naszą trzydziestodniową przygodę w kraju.

Kosz uzyskania wizy jednokrotnego wjazdu:
– Luang Prabang wynosił 60$ i otrzymałem ją na drugi dzień – tryb ekspresowy (lipiec 2015). W trybie „normalnym” kosztuje 30$
– w konsulacie w Polsce wynosi 260zł, gdy wnioskujemy o przyspieszony proces należy dopłacić dodatkowe 110zł.

p1000202

Wymagane dokumenty

Aby uzyskać wizę należy posiadać komplet dokumentów.

  1. Wniosek wizowy, którego wzór znajduje się na stronie ambasady lub pod tym linkiem. Polecam go wydrukować, a nastepnie wypełniać czytelnie, drukowanymi literami. Ja pomimo tego, że byłem absolwentem, w rubryczce „wykonywany zawód”, wolałem dla świętego spokoju zaznaczyć, że ciągle studiuję.
  2. Kopię paszportu (strona ze zdjęciem) oraz sam paszport. Dokument musi być ważny przynajmniej pół roku. W paszporcie powinny być 3 wolne kartki (6 stron).
  3. Jedna fotografia czarnobiała lub kolorowa naklejona samodzielnie na wniosek wizowy. Wymagania zdjęcia są takie same jak do naszego paszportu.
  4. Potwierdzenie rezerwacji hoteli.
  5. Potwierdzenie rezerwacji biletów lotniczych (lub autobusowych jeżeli przekraczamy granicę lądem, jak ja) w obydwie strony. Nie jest ważne czy bilet powrotny mamy do ojczyzny czy do innego państwa. Ważne jest, aby Chińczycy mieli pewność, że opuścimy ich kraj.
    Dodatkowo:
    Na stronie ambasady nie ma informacji o tych dokumentach, ale ja byłem proszony o ich przedstawienie. Być może inaczej sytuacja wygląda, gdy wyrabiamy wizę w Polsce, a inaczej gdy staramy się o nią za granicą.
  6. Dzienny plan podróży, tzw. „itnerary” – punktowe przedstawienie tego, gdzie chcemy być, co planujemy zobaczyć i co będziemy danego dnia robić.
  7. Potwierdzenie posiadania przynajmniej 5000 $ w banku. Przy czym nie wymagane jest konto walutowe, można przedstawić to w złotówkach wpisując aktualny kurs. Dokument ten jest wymagany w Luang Prabang, ale nie jest to reguła. Kolega, który wyrabiał wizę w Ułan Bator (Mongolia) nie był o niego proszony.

Niektóre z nich mogą się wydać kłopotliwe w zorganizowaniu, tym bardziej jeżeli planujemy podróż autostopem. W kolejnych punktach tego wpisu znajduje się instrukcja jak je zdobyć.

Wiza ChRLD

Bilet lotniczy

Osoba zajmująca się wydawaniem wiz będzie wymagała od nas potwierdzenia REZERWACJI biletu lotniczego lub autobusowego. Nie wymaga ona od nas biletu czy karty pokładowej, tylko rezerwacji. Zależy nam zatem na znalezieniu lini lotniczej, która pozwala na wydrukowanie takiego dokumentu, bez uiszczania opłat za sam bilet.
Do tego celu polecam skorzystanie z usług holenderskich lini lotniczych KLM.

Po wybraniu daty oraz miejsca wylotu i przylotu, wpisujemy nasze prawdziwe dane i przechodzimy dalej proces rezerwacji biletu. Polecam szukanie lotu na trasie Chengdu-Oslo (szeroki wybór dat). Po przekierowaniu otwiera się okno, w którym mamy dokonać wyboru płatności. Zaznaczamy opcję „bank transfer„. Pomijamy dodatkowe usługi i przechodzimy dalej. Ostatnia strona, to informacja od przewoźnika, że rezerwacja przebiegła pomyślnie. Drukujemy potwierdzenia bezpośrednio ze strony lub z maila, który czeka na nas w skrzynce pocztowej. Jeżeli nie zamierzamy korzystać z zarezerwowanych biletów, to cierpliwie czekamy aż KLM cofnie nam rezerwację.

Rezerwacje hoteli

Rezerwację hoteli dokonujemy analogicznie do rezerwacji biletu lotniczego. Nikt od nas nie będzie wymagał posiadania klucza do apartamentu, ale będą chcieli zobaczyć dokument świadczący o tym, że nie będziemy spali w namiocie czy korzystali z couchsurfingu. W tym celu wchodzimy na stronę booking.com i wyszukujemy interesujący nas hotel w mieście, do którego przylatujemy, a następnie w mieście skąd mamy wylot. Należy zwrócić uwagę czy dostępne są nastepujące opcje „podanie danych karty kredytowej nie jest wymagane”, „bezpłatne odwolanie rezerwcji do…” oraz „zapłać w obiekcie – przedpłata nie jest wymagana”. Wiarygodność naszej osoby wzrośnie, gdy dokonamy rezerwacji w kilku różnych miejscach z odpowiednim odstępem czasowym. Urzędnik będzie wtedy widział, że jesteśmy zdecydowanymi oraz odpowiedzialnymi ludźmi, którzy mają konkretny plan na zwiedzanie Chin, a nie turystami, którzy zostawiąją wszystko na ostatnią chwile.

2016-11-13-4

Inne dokumenty

Na stronie ambasady nie ma informacji o tych dokumentach, ale ja byłem proszony o ich przedstawienie. Być może inaczej sytuacja wygląda, gdy wyrabiamy wizę w Polsce, a inaczej gdy staramy się o nią za granicą.

Itnerary – dzienny plan podróży

Pani w konsulacie poprosiła mnie o tzw. ‚itnerary’ – dzienny plan podróży. Polega to na tym, że przedstawiamy w formie punktów plan zwiedzania Państwa Środka. Ważnym jest, by ten plan poparty był przez odpowiednie rezerwacje hoteli. Gdy zostaniemy zapytani w jaki sposób zamierzamy się przemieszczać pomiędzy kolejnymi miastami wystarczy odpowiedzieć, że pociągiem lub autobusem, a rezerwacji miejsc nie posiadamy, ponieważ planujemy kupić bilet w kasie na dworcu.
Przykładowy plan:
03.01.2017 – 05.01.2017 – Chengdu, Panda Reserve
06.01.2017 – 08.01.2017 – Leshan, Budda Statue, old city
09.01.2017 – 13.01.2017 – Kunming, Tiger Leaping Gorge, Teafields
14.01.2017- 21.01.2017 – Beijing, Great Wall, Temple of Heaven, Old Town 

Udokumentowanie posiadania wystarczających środków na czas pobytu

Zostałem również poproszony, o dokument potwierdzający posiadanie przynajmniej 5000$ dolarów na czas pobytu. Nie mam pojęcia czemu służyc ma to potwierdzenie, ale skoro Pani w konsulacie chciała taki dokument, to taki dokument Pani otrzymała. Co ważne, nie potrzebujemy posiadać konta walutowego. W przypadku jego braku, możemy przedstawić wyciąg z polskiego banku wpisując długopisem aktualny kurs dolar-złotówka oraz dokonując szybkiego przeliczenia posiadanych środków.

Nie wiem czy ktokolwiek podróżujący autostopem posiada taką ilość funduszy na koncie. Każdy posiada jednak komputer i podstawowe narzędzia do obróbki grafiki (do bezpłatnych, idealnie nadających się do tego zadania programów należy min. GIMP2). Dopisanie kilku zer do faktycznego stanu mojego konta wystarczyło, bym mógł na drugi dzień cieszyć się chińską wizą w moim paszporcie.

Śmiało, powiedz co o tym myślisz!